Simptomele hipertensiunii si cat de importanta este alimentatia in prevenirea lor

NUPO alimentatie hipertensiune 1

Conform World Health Organization, unul din trei adulti la nivel global sufera de hipertensiune. Aceasta statistica este una destul de ingrijoratoare, dat fiind faptul ca hipertensiunea este una dintre principalele cauze ale multor boli cardiace, infarctului, precum si altor probleme de sanatate.

Prin urmare, este esential sa poti identifica aceasta problema de sanatate, pentru a cere ulterior sfatul medicului specialist. Totodata, important este si stilul tau de viata – exista mai multe indicatii privind o alimentatie hipertensiune care te poate ajuta sa ameliorezi sau previi simptomele aferente, inclusiv sa-ti aduci tensiunea arteriala la normal.

Care sunt simptomele hipertensiunii?

Din fericire, exista multe indicii clare si simplu de observat care iti pot spune ca este timpul pentru o vizita la medicul specialist. Partea mai putin buna este ca ele sunt deseori vazute ca normale sau li se atribuie alte motive. Intr-adevar, nu este indicat sa consideri ca fiecare schimbare la nivelul organismului este una neaparat negativa, dar frecventa si durata unei schimbari nu trebuie ignorate.

Astfel, hipertensiunea este caracterizata de urmatoarele simptome:

  • Dureri de cap si stari de ameteala frecvente, fara explicatii/motive concrete;
  • Oboseala, insomnie si stari de confuzie frecvente;
  • Senzatie de respiratie incomoda (dispnee), palpitatii si dureri in piept;
  • Vedere incetosata, tinitus (tiuit in urechi) si sangerari nazale;
  • Stari de greata si voma frecvente, anxietate si transpiratie excesiva.

Prezenta mai multor simptome dintre cele mentionate poate indica faptul ca ai tensiune arteriala ridicata. In cazul in care simptomele nu sunt excesive, cu frecventa ridicata sau deranjante, poti incerca o alimentatie hipertensiune pentru a vedea daca apar schimbari – in bine.

Sa urmezi o asemeanea alimentatie in general este un lucru bun, deoarece nu implica schimbari drastice sau negative ale stilului tau de viata. Ba chiar mai mult, majoritatea planurilor de alimentatie pentru hipertensiune sunt considerate sanatoase si pot fi integrate intr-un stil de viata sanatos.

De ce este caracterizata alimentatia pentru hipertensiune?

NUPO alimentatie hipertensiune 2

Fructe, legume, nuci, peste, chiar si anumite condimente, precum scortisoara, sunt considerate alimente care ar trebui introduse in dieta persoanelor care doresc sa amelioreze simptomele hipertensiunii. Dupa cum poti vedea, se promoveaza sanatatea – din moment ce lipsa unui stil de viata sanatos si a unei alimentatii corespunzatoare duce la hipertensiune in primul rand.

La polul opus se afla alimentele bogate in sare si zahar. Acestea contribuie la cresterea tensiunii arteriale. In aceeasi categorie se afla si bauturile ultraprocesate din magazine, precum cafeaua si ceaiul gata preparate (acestea sunt de regula incarcate de produse nocive), bauturile energizante si mai toate tipurile de sucuri.

Desigur, grasimile saturate sunt si ele un inamic al tensiunii arteriale normale. Prin urmare, cand vine vorba de alimentatie hipertensiune, trebuie sa lasi in urma obiceiurile alimentare nocive si sa abordezi un stil alimentar sanatos.

In acest sens, poti apela la o dieta VLCD – cu volum scazut de calorii. O astfel de dieta ofera organismului nutrientii, vitaminele si mineralele de care acesta are nevoie, precum si proteinele, fibrele si carbohidratii necesari mentinerii unui corp sanatos si prevenirii depunerilor de grasime.

Dietele VLCD au in vedere eliminarea multor elemente nesanatoase din alimentatie – zaharul in exces, sarea, carbohidratii, grasimile nesanatoase, cafeina in exces si multe altele. In schimb, se pune un accent deosebit pe fibre, proteine si vitamine esentiale (acid folic, vitamina B6, acid pantotenic si multe altele).

NUPO, dieta preferata a romanilor in 2023, iti pune la dispozitie un plan alimentar VLCD sustinut de produse de marca proprie, produse care pot fi utilizate intr-un plan de alimentatie hipertensiune – pentru sanatatea organismului tau!

Lasă un răspuns