Relee pentru monitorizare tensiune: accesoriul esențial în casa ta

2 Linelectric - Rețele pentru monitorizare tensiune

Releele pentru monitorizarea tensiunii sunt create, după cum spune și numele lor, pentru a monitoriza voltajul și a oferi un sistem sigur de închidere a echipamentului electric, în cazul apariției unor fluctuații sau anomalii de tensiune.

În acest articol vom discuta în detaliu despre releele de monitorizare, pentru a înțelege mai bine principiul care stă la baza funcționării lor și importanța acestora pentru casa ta. În plus, dacă nu știi ce relee trebuie să utilizezi pentru aplicații specifice sau pentru echipamentele din casa ta, în acest articol îți vom prezenta detaliat care sunt principalele opțiuni disponibile și prin ce se diferențiază acestea.

Relee – ce sunt și unde se folosesc

Releele de monitorizare sunt pur și simplu device-uri de protecție care vor scădea nivelul de energie dintr-un echipament atunci când schimbările de tensiune depășesc limitele de siguranță. Scopul principal al utilizării unor relee de monitorizare tensiune este de a te proteja împotriva fluctuațiilor periculoase de energie, mai mult decât reglarea voltajului din sisteme.

Releul de monitorizare a tensiunii este utilizat în general împreună cu alte tipuri de dispozitive de protecție, cum ar fi întrerupătoarele de circuit, DDR-urile și siguranțele. Împreună, aceste accesorii alcătuiesc un sistem bine pus la punct de protecție pentru echipamentele electrice, indiferent că vorbim despre aplicații industriale sau rezidențiale.

Structura clasică a unui releu de monitorizare are o componentă de bază formată din trei elemente principale:

 • Mecanismul de declanșare (o bobină electromagnetică)
 • Circuitul de control cu funcții de reglare
 • Mecanismul de contact

Dacă dispui de un sistem bine organizat de relee și contactoare modulare, contactele se deschid în mod normal când tensiunea se află în intervalul normal și se închid când este detectată o tensiune anormală. Releele de tensiune sunt proiectate pentru a proteja atât tensiunile alternative, cât și cele continue. Ele pot proteja și un sistem monofazic sau trifazic în funcție de nevoile specifice ale aplicației.

Releele pentru monitorizare tensiune

Releul monofazic – acesta funcționează cel mai eficient și este adaptat specificațiilor sistemelor electrice monofazice, îndeplinind aceeași funcție de protecție împotriva fluctuațiilor de tensiune. Acest tip de releu de monitorizare a tensiunii este utilizat în general în aplicații rezidențiale, unde curentul și tensiunile sunt scăzute.

Releul trifazic – după cum am învățat și de la modelul precedent și sugerează și numele, chiar dacă vorbim despre relee crepusculare, acest model este construit și adaptat pentru rețelele trifazice. Aplicațiile acestui model includ mediile industriale, iluminatul stradal sau orice aplicație care utilizează rețele de înaltă tensiune.

Cele două modele se diferențiază prin capacitățile de monitorizare, deoarece, în timp ce releul monofazic urmărește tensiunea dintr-un sistem, cel trifazic poate înregistra și alți parametri, cum ar fi secvența, asimetria și pierderea fazei.

Care sunt cele mai comune aplicații ale releelor?

Releele de monitorizare sunt utilizate într-o mulțime de aplicații, aproape oriunde este absolut necesar și important să se mențină o tensiune în limitele alese de siguranță. Printre acestea, putem aminti:

 • Generatoare
 • Sisteme HVAC
 • Sisteme de iluminare
 • Instalații pentru energie solară
 • Centrale de producere a energiei eoliene
 • Echipamente de telecomunicații
 • Panouri de distribuție a energiei electrice
 • Transport

Un releu de monitorizare a tensiunii joacă un rol esențial în protejarea echipamentelor împotriva fluctuațiilor de tensiune. Acestea au capacitatea de a detecta și opri curentul pentru o gamă largă de modificări de tensiune, fiind utilizate în aplicațiile care se confruntă des cu astfel de probleme și unde menținerea în cotele de siguranță este crucială.

Când alegi un releu de monitorizare a tensiunii este importat să ai în vedere cerințele specifice ale aplicației, tipul de echipament ce urmează să fie protejat, dar și mediul în care se va utiliza dispozitivul.

Sursa: unsplash.com

Lasă un răspuns