Bateria de baie se numără printre cele mai importante obiecte sanitare, tocmai pentru că îndeplinește un dublu rol – atât practic, cât și estetic. În primul rând, asigură un flux constant de apă și facilitează derularea cu ușurință a rutinei de îngrijire. În funcție de design-ul ales, adaugă un plus de eleganță rezultatului final și completează efectul vizual creat în încăpere.
Alegerea unei baterii de baie calitative devine esențială pentru obținerea unei experiențe de utilizare pe măsura așteptărilor. Însă, oricât de inedit ar fi modelul pe care l-ai achiziționat, întreținerea corectă este singura soluție care poate prelungi durata de viață a produsului.
Ce trebuie să ai în vedere pentru a spori durabilitatea bateriei de baie, dar și cum poți preveni riscurile asupra instalației poți afla în rândurile următoare.
Sfaturi de curățare fără a afecta finisajul
Calcarul reprezintă cel mai mare dușman al bateriilor de baie. Necurățate la tip, depunerile pot afecta calitatea și strălucirea finisajului.
Dacă nu vrei să investești constant în modele noi, e important să:
- Folosești o soluție blândă pe bază de apă caldă și săpun pentru a curăța bateria. Evită detergenții agresivi, care ar putea cauza urme de uzură. Cumpără o soluție specială sau folosește un amestec preparat în casă. Oțetul este foarte bun pentru obiectele din baie – nu lasă pete și nici nu afectează siguranța ambientului general.
- Cureți cu o cârpă moale sau o lavetă din microfibră. Nu utiliza bureți sau perii abrazive pentru că nu vei face altceva decât să distrugi suprafața bateriei. Pentru a reda luciul finisajului, refolosește prosoapele vechi, dar asigură-te că sunt curate înainte de a le aplica la nivelul bateriei.
- Verifici constant starea tehnică a bateriei și preîntâmpini riscurile asupra instalației sanitare. Evaluează capacitatea de funcționare a conductelor și monitorizează consumul de apă. De asemenea, e indicat să cureți după fiecare utilizare – fie că e vorba de baterii pentru lavoar sau pentru duș.
Cum să previi și să rezolvi scurgerile
Pe lângă deteriorarea estetică a bateriei, neîntreținerea adecvată poate cauza și scurgeri sau inundații în baie. Nu-ți face probleme, un astfel de scenariu este imposibil dacă ții cont de sfaturile de mai jos:
- În cazul în care apa din zona în care locuiești e foarte dură, se pot acumula depuneri de calcar pe baterie, ceea ce afectează garniturile și conexiunile. Integrează un filtru de apă pentru a reduce efectele asupra nivelului de funcționalitate.
- E important ca baia să fie bine ventilată. Acumularea de umiditate și aburul care apare după duș pot compromite calitatea materialelor din care este fabricată bateria. Dacă nu ai suficient buget pentru a instala un sistem modern de ventilație, aerisește corespunzător.
- Asigură-te că bateria este instalată corect. Dacă nu ești tocmai priceput în ale bricolajului, angajează un instalator profesionist. Alege echipele care oferă factură și garanție – este o dovadă de profesionalism și siguranță pe termen lung.
De ce este important să schimbi periodic garniturile
Un alt aspect esențial care ține de mentenanța profesională a unei baterii cadă este înlocuirea garniturilor. Schimbarea periodică a componentelor te va scuti de probleme precum:
- Fluctuații ale presiunii;
- Scurgeri de apă;
- Corodarea materialelor;
- Creșterea facturilor;
- Apariția accidentelor.
O garnitură uzată nu poate asigura o închidere perfect etanșă, ceea ce reduce semnificativ gradul de eficiență energetică. Evaluarea regulată te poate scuti de griji și îți poate asigura un mediu ideal de relaxare. Schimbarea garniturilor ajută, de asemenea, la menținerea calității apei și la prevenirea contaminării.
Vrei să te bucuri mult timp de avantajele pe care le oferă o baterie de baie calitativă?
Ține cont de sfaturile de mai sus, iar rezultatele se vor vedea imediat!