Lumina rece sau lumina caldă pentru casa ta? Ce să alegi?

Lumina rece sau lumina caldă pentru casa ta? Ce să alegi?

Dacă și tu te-ai simțit acaparat de mulțimea de opțiuni de pe rafturile gamei de sisteme de iluminat de la magazinul preferat de amenajări, suntem aici să te ajutăm. Alegerea unei lustre sau aplice este destul de dificilă în sine, deoarece trebuie să îmbini funcționalitatea cu designul, care trebuie să fie complimentat de un element ușor de trecut cu vederea în aparență.

Lucrurile devin și mai complexe când vorbim de lumina caldă sau rece, temperatură, modalități de ajustare și mai ales amplasare. În acest articol vom vorbi despre modalitățile în care culoarea de temperatură și lumina pot influența designul unui spațiu și care sunt opțiunile recomandate de către specialiștii în amenajări.

Tipuri de lumină în casă

Lumina a fost aproape întotdeauna folosită pentru ceva mai mult decât utilitate. Aceasta nu doar că îți poate pune în evidență alegerile în materie de mobilier, design și decorațiuni, dar are și un impact asupra modului în care tu, familia și prietenii vă simțiți într-o anumită cameră, deoarece poate crea o atmosferă specifică.

Temperatura de culoare a luminii se calculează în grade Kelvin (K) și o poți întâlni adesea chiar pe ambalajul becurilor pe care le achiziționezi. Temperatura folosită pentru corpuri de iluminat de interior poate varia oriunde între 1000K și 7000K, iar cu cât numărul este mai mare, cu atât temperatura este mai rece.

Un alt element folosit pentru a determina tipul de lumină este indicele de redare a culorilor, care calculează capacitatea unei surse de lumină de a prezenta fidel culorile diferitelor obiecte, în comparație cu lumina naturală. Acest indice atribuie o scară de la 1 la 100 Ra, cel din corespunzând luminii naturale perfecte. Pentru interior, 70-80 Ra este ideal, atât pentru recreere, lucru, cât și pentru relaxare.

Lumină caldă sau rece?

Așadar apare întrebarea: lumină caldă sau lumină rece? Răspunsul ține bineînțeles de preferințe, dar și de nevoi. Lumina caldă de aproximativ 2700K este adesea folosită în casele noastre, fiind soluția optimă care produce acea lumină specifică unei atmosfere confortabile și relaxante, care îți permite totuși să vezi fiecare colț al camerei. Un bun exemplu în acest sens sunt accesoriile de tip pendul, adesea folosite pentru bucătării. Însă acest principiu nu se poate aplica în cazurile în care trebuie să fii productiv, cum ar fi atunci când înveți sau lucrezi. Pentru aceste spații și situații, este recomandată lumina rece, de peste 5000K, care te poate menține alert și concentrat.

Importanța luminii

Cel mai important aspect determinat de lumina pe care o alegi urmărește crearea unei atmosfere specifice, însă este adesea folosită pentru aspecte mai tehnice, cum ar fi evidențierea pieselor de mobilier sau pentru a crea impresia de spațiu într-o cameră de dimensiuni mici. De asemenea, știai că lumina artificială are capacitatea de a-ți regla ritmul circadian? Ceasul nostru natural poate fi influențat de expunerea la diferite tipuri de lumină. De exemplu, dimineața, lumina rece ne poate face mai alerți, în timp ce seara avem nevoie de o lumină caldă, difuză, care să promoveze relaxarea și producția de melatonină, esențială în a ne pregăti pentru un somn odihnitor.

Cum alegi sursele de lumină potrivite?

Se poate dovedi destul de greu să optezi pentru o singură sursă de lumină căreia îi poți adapta un bec cu lumină caldă sau rece pentru o cameră. Asta pentru că indiferent de specificul camerei, vei desfășura cu siguranță activități dintre cele mai diverse în aceasta. Putem lua exemplul dormitorului, care, desigur că este în principal folosit pentru somn și odihnă, unde ideală este o lumină difuză. Însă tot aici este și locul în care te vei relaxa citind cartea preferată la sfârșitul unei zile obositoare.

Același principiu se aplică și în cazul livingului, pe care îl poți decora cu câteva lampadare elegante, amplasate de-o parte și de alta a canapelei. Astfel ai pregătit atmosfera perfectă pentru o seară relaxantă de film sau câteva povești în jurul unui pahar de vin alături de prieteni pe care nu i-ai văzut de mult. Însă dacă în living ai și biroul pe care îl folosești pentru studiu sau lucru sau dacă îți chemi prietenii în vizită pentru o seară de jocuri, cu siguranță vei avea nevoie de o lustră cu un bec mai puternic.

Secretul stă așadar în găsirea unui echilibru și, inevitabil, în instalarea mai multor surse de lumină. Acest aspect poate crea un spațiu incluziv, potrivit pentru orice activitate și grup, iar în plus, îi va conferi casei tale și mai multă personalitate.

Poți găsi acest echilibru ideal atât prin instalarea accesoriilor diverse, cum ar fi lămpi, aplice, lampadare, spoturi pentru mobilier sau chiar noile și râvnitele benzi led, în culori ușor de personalizat. Altă soluție este instalarea unor întrerupătoare care pot controla intensitatea și culoarea luminii.

Deși designerii de interior au anumite recomandări specifice în funcție de cameră și activitățile desfășurate în fiecare loc, alegerea luminii potrivite trebuie să se rezume în principal la nevoile și dorințele tale. Astfel, dacă tu preferi o lumină puternică, în nuanțe albe reci în bucătărie, cine te poate opri? Alege întotdeauna opțiunile care te fac să te simți cât mai confortabil în propria casă.

Lasă un răspuns