Istoria Circului: de la origini până în prezent

Istoria Circului: de la origini până în prezent

Circul a reprezentat dintotdeauna una dintre cele mai apreciate forme de divertisment. Primele spectacole au apărut în antichitate și au devenit rapid în rândul publicului opțiuni populare de agrement și petrecere a timpului liber. Istoria circului este presărată, așadar, de multe momente cheie. Ceea ce astăzi este pus în scenă nu ar fi existat în lispa originilor interesante, dar și a contribuțiilor venite din partea artiștilor.

Vrei să afli mai multe despre cum a pornit totul, dar și cum arată astăzi industria circului? Mai jos vei descoperi câteva aspecte care te vor ajuta să privești cu alți ochi reprezentațiile artistice.

Istoria circului

Încă de pe vremea romanilor, spectacolele de circ erau considerate unele dintre cele mai accesibile modalități de distracție. Povestea începe cu Circus Maximus, care avea loc în Roma Antică și aduna zeci de mii de persoane. Datorită construcției ample, putea găzdui un număr maxim de 250.000 de vizitatori, tocmai de aceea se organizau curse de cai și întreceri diverse. Totuși, pe atunci, evenimentele aveau și o notă tragicomică. Luptele între gladiatori erau nelipsite, iar punctul culminant era atunci când un războinic își pierdea viața în ring. Cruzimea celor care vizualizau scenele atingea cote înalte. Poate cele mai sângeroase spectacole de circ s-au derulat în timpul împăratului Nero, recunoscut pentru agresivitatea și ferocitatea cu care își trata supușii.

Lucrurile s-au schimbat mai cu seamă în timpul perioadei Renașterii. Apariția trupelor de comedie și a clovnilor a adus un plus de umor și interacțiune cu publicul.

Jonglerii, acrobații, magicienii și dresorii de animale și-au făcut apariția pentru a conferi evenimentelor mai multă personalitate. A existat un timp în care circarii nu mai erau agreați pentru că erau asociați cu persoanele de joasă speță. Totuși, au știu să se adapteze cerințelor stricte ale fețelor încoronate, dar și nevoilor pe care le aveau participanții.

Tradiția continuă pe continentul european la inițiativa lui Philip Astley, considerat părintele circului modern. El a fost cel care a schimbat complet traiectoria reprezentațiilor și a oferit artiștilor noi premise pentru a-și pune în scenă talentele.

Circul în prezent

Istoria Circului: de la origini până în prezent

Introducerea corturilor mobile a permis circului să ajungă în mai multe locații și să atragă un public mai variat. De asemenea, gama de opțiuni s-a diversificat. Philip Astley este cel care a implementat organizarea în amfiteatre circulare, dar și realizarea de cascadorii ecvestre. Tot el este cel care a adus reprezentațiilor o notă mai profesională, ceea ce a stârnit inevitabil interesul celor din public. Unul dintre cele mai apreciate spectacol de circ pe care le-a coordonat este cel de pe hipodromul londonez. Acolo erau aduse animale pe ring, iar echipa de artiști genera fenomene incredibile precum inundații, cutremure sau erupții vulcanice.

Secolul al XIX-lea a reprezentat fără îndoială „epoca de aur” a circului, mai ales din momentul în care a ajuns în America. Victor Pepin este numele asociat cu prima operare de circ major pe continentul american.

Circul contempran prinde contururi din anii ‘80, de la apariția Cirque du Soleil – un etalon de profesionalism, care reunește cele mai cunoscute nume din domeniu. Compania a dus la alt nivel programele artistice, tocmai pentru că a investit resursele necesare și a oferit o atenție sporită fiecărui detaliu.

În zilele de astăzi, se pune accent și pe importanța sustenabilității, dar și a principiilor etice.

Multe circuri au renunțat așadar la spectacolele cu animale și s-au concentrat pe acrobații, muzică și comedie. De asemenea, au apărut din ce în ce mai multe numere de magie și iluzionism.

Vrei să trăiești și tu bucuria unui spectacol autentic? Ieși din cotidian și nu ezita să participi la un altfel de eveniment!

Lasă un răspuns